Prin Lume

Roma, orașul de care m-am îndrăgostit la prima întâlnire

Dacă mâine ar trebuie să mă mut în altă țară, prima pe listă ar fi Italia. O iubesc! Ultima vacanță în afara țarii, înainte de toată nebunia cu pandemia a fost la Roma, și abia aștept ca să vină ziua când toate drumurile vor duce spre orașul etern.

Am plecat spre Roma la început de februarie și am găsit un oraș mai frumos ca niciodată, cu un aer boem , cu mirosul inconfundabil al cafelei și al croisantului cum numai acolo le găsești, cu cea mai bună înghețată din lume, cu oameni veseli și străzi colorate. Este orașul care îţi oferă bogăţia lui spirituală, căldura mediteraneană, dar și istoria zbuciumată, povestită de zidurile vechilor cetăţi.

Eu nu fac parte din categoria călătorilor care pleacă de acasă cu temele făcute și știu punct cu punct ce vor să viziteze. Dar, dacă am norocul să am astfel de prieteni cu mine sunt Zen. Cam așa am plecat și spre Roma. Fără planuri, dar cu oameni de nădejde.

Cu harta în mână sau cu ochii pe Google Maps, am descoperit clădiri, statui sau biserici cu povești străvechi și detalii arhitecturale unice. Italienii sunt unici. Sunt gălăgioși și zâmbitori, agitați și când vorbesc ai senzația că acu-acu se iau la bătaie. Gesticulează non-stop și o fac cu un farmec aparte. N-am cum să nu-i iubești.

Ce să nu ratezi dacă ajungi la Roma

1. Piața Sfântul Petru și Catedrala San Pietro


E impresionată, impunătoare, și transmite atâta liniște. Găzduiește adevărate comori: cupola lui Michelangelo, baldachinul de bronz a lui Bernini sau Pieta tot a lui Michelangelo. Nu ieși din ea până nu arunci o privire și în Grotele Vaticane, locul unde sunt mormintele tuturor papilor, inclusiv cel al Sfântului Petru și cel al Papei Ioan Paul al II-lea.

Nu rata și urcarea în cupolă. E tot ce trebuie să faci dacă vrei să simți că ai Roma la picioare. Priveliștea asupra Pieței San Pietro e wow. Am urcat la pas toate scările, peste 500. În prima parte a spiralei, scările sunt mai late, iar de la ritmul alert în care se urcă te poate lua cu amețeală, dar nu-i nimic. Te oprești, îți revii și continui. La mine a funcționat. Poți admira și interiorul basilicii, suspendat la aproximativ 70 de metri. Totul e safe, zona e împrejmuită cu plasă de sârmă. Când ai ajuns sus ai uitat de tot efortul depus.

Știi vederile de la Vatican cu Piața San Pietro? Exact priveliștea aceea o ai în față. Un cer albastru, nori albi și pufoși și Piața. Se spune că este una dintre cele mai frumoase din lume, cu două rânduri de coloane dispuse semicircular care creează jocuri de perspectivă neobișnuite (mie mi-a cam tăiat răsuflarea).

 În zare mai poți admira Castelul Sant’ Angelo, Grădinile Vaticanului, Tibrul, sau vila în care locuiește Papa. Nu am avut norocul să-l văd la plimbare, de data aceasta😊


2. Muzeul Vaticanului


Poți sta o săptămână în el și tot nu crezi că reușești să-l vezi tot. Am mers țintit spre Capela Sixtină. E impresionantă și nu degeaba este considerată una dintre cele mai prețuite comori artistice ale Europei. Nu sunt chiar o cunoscătoare în ale artei dar, dacă ai citit câte ceva despre Michelangelo sau Botticeli, nu ai cum să nu fii impresionat. Aș fi putut sta ore întregi în acel loc, la fel ca la statuia lui David din Florența și la fresca Judecății de Apoi, capodopera lui Michelangelo.

3. Colosseumul Roman

Este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat, simbolul Italiei. Clar nu poţi trece prin Roma fără să vezi Colosseumul. Când a fost construit, măsura 48,5 metri, fiind cea mai mare arenă a lumii antice, cu patru etaje și cu 73.000 de locuri pentru spectatori, împărțiți în clase sociale. Planul construcției a devenit un model pentru stadioanele din toată lumea. Dacă timpul îți permite și te mai țin bateriile, nu rata Forurile Imperiale.

4.Fontana di Trevi


Capodoperă a secolului al- XVIII-lea, fântâna a devenit faimoasă grație filmului “La Dolce Vita”. Cu siguranță azi lucrurile stau puțin mai diferit, dar atunci era plin de turiști care se fotografiau, sau aruncau bănuți după ce își punea dorințe. Am aruncat și eu trei monede cu mâna dreaptă peste umărul stâng.

Nu poți pleca de aici fără să-ți cumperi cel puțin o înghețată de la gelateriile din jur, iar la doi pași dai și peste Pantheon, supranumit „Templul tuturor zeilor”. Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Partea cea mai impresionantă este cupola uriașă, cu gaura celebră în vârf (Ochiul Pantheonului).

5. Treptele Spaniole

Sunt 135 la număr și cele mai largi din Europa. Polițiștii strigă din 5 în 5 secunde: “Up, up, up”… la primul nivel, pentru că, din vara lui 2019, este interzisă așezarea pe trepte. La nivelul doi, e mai liniște și poți sta și admira orașul, oamenii, florile, piața. La capătul treptelor se află biserica Sfintei Treimi (Santissima Trinita dei Monti). Merită să vezi de aici cum apune soarele peste “bella Roma”.

6. Parcul Borghese

Destul de aproape de treptele spanionle, parcul se întinde pe o suprafață de 80 de hectare. Este refugiul perfect din inima unui oraș aglomerat într-o zi normală cu soare plăcut. Sunt lacuri, fântâni, temple, mici vile. Toate pot fi descoperite în uriașul parc.

7. Castelul Sant’Angelo (Castelul Îngerilor)

Inițial, a fost conceput ca mausoleu pentru împăratul Hadrian și urmașii lui, ulterior, a fost modificat în castel pentru papalitate. Este impresionat, chiar dacă l-am admirat doar din exterior. Îmi pare rău că nu am intrat, mai ales că oferă o panoramă frumoasă asupra Romei, dar l-am lăsat pentru data viitoare 😉 (fac asta, în fiecare oraș, îmi las locuri de văzut pentru data viitoare).

8. Cartierul Trastevere

Poate, cel mai pitoresc loc pe care-l vei vizita în Roma. Se întinde pe malul drept al Tibrului, are un farmec aparte și emană o atmosferă tipic italienească. Străzile înguste și pietruite, florile și plantele agățătoare, terasele vesele, muzica, oameni care cântă înăuntru sau în balcoane, italieni care bat cărțile la colțul blocului, sau citesc ziarul, toate acestea creează o atmosferă de “dolce far niente” din care nu ai vrea să te rupi.  N-ai cum să nu-i iubești!

9.Piazza Venezia


Aici este impresionantul monument din marmură albă, Vittorio Emanuelle. Am trecut și pe la Circus Maximus, grădina cu portocali Giardino degli Aranci și Basilica Santa Sabina.

10. Nu rata o plimbare pe malul Tibrului, o plimbare prin Piața Sfântul Petru noaptea, pune o vedere celor dragi de la Poșta Vaticanului 😊, bea un pahar de aperol spritz, un limoncello sau un cappuccino.

CUM AJUNGI

Am zburat de pe aeroportul din Cluj, cu Wizz-ul, și am aterizat pe aeroportul Ciampino..
De la aeroportul Ciampino am luat autobuzul până la Gara Temini, prețul biletului a fost 6 euro, iar de la Gara până la hotel am luat transportul în comun, prețul biletului fiind de 1,5 euro.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hai în comunitatea mea

Like-ul tău mă ajută să cresc.


This will close in 15 seconds