Orașul cel mai frumos din România. Oradea, cu drag!

Oradea este pentru mine acasă. Este orașul în care am venit la 19 ani, am studiat, am evoluat, am prins rădăcini, am cunoscut oameni faini, și am legat prietenii pentru viață. Este orașul meu de suflet și mi atât de draag.
În curând facem majoratul de când l-am ales, și e orașul în care mă văd și peste 10 ani. A crescut atât de frumos. Îmi e greu să scriu despre el. Am impresia că nu pot reda în cuvinte frumusețea lui, aerul cald cu care e învăluit, căldura și veselia oamenilor. Are și neajunsuri, dar nu despre asta e acest articol.
Este orașul despre care, în ultimii doi ani, s-a vorbit și se vorbește tot mai mult. Frumusețea lui a ajuns să fie lăudată prin toate colțurile României, ba chiar și peste hotare, iar eu sunt atât de bucuroasă când cineva îmi spune: Voi, la Oradea, sunteți din altă lume. S-a investit mult, se muncește mult, iar meritul este al administrației din ultimii 13-14 ani și al echipei care a știut cum să atragă bani europeni.

Poți pune Oradea pe lista ta de city-break fără nicio problemă. Oradea te așteaptă să o iei la pas și să-i descoperi frumusețile. Iar dacă nu știi ce ai putea să faci când ajungi în frumosul oraș de pe Crișul Repede, îți las eu câteva recomandări de locuri pe care să nu le ratezi.
1. Piața Unirii

Este punctul central al orașului, și nu poți ajunge în Oradea fără să treci pe aici. Ai să vezi frumusețea și elegantul stil Art Nouveau al fermecătorului Palat Vulturul Negru. Este o bijuterie de clădire, cu un vitraliu impunător la intrare. În vecinătate ai să găsești și Palatul Episcopiei Greco-Catolice, un monument de arhitectură din Oradea. O clădire în culori vii, care mă duce cu gândul la Viena de fiecare dacă când trec pe lângă ea. Dacă tot ești în zonă, nu rata o plimbare pe Alecsandri, unde îți recomand să te așezi la o terasă, (Meron sau The Dripper) savurează o cafea și simte atmosfera orașului.
2. Biserica cu Lună

Este tot în Piața Unirii. Are un mecanism unic în Europa, în turla bisericii, care poartă amprenta meşterului vienez George Rueppe. Este vorba despre un orologiu creat în combinaţie cu un glob lunar, jumătate negru, jumătate auriu, vizibil de afară. Sistemul, o minune inginerească, era considerat o revelaţie în domeniu la aceea vreme, deoarece nu are nituri sau şuruburi, funcţionând cu ajutorul a trei tamburi, nefiind altceva decât aplicaţia în practică a legii gravitaţiei. Mecanismul globului stă în legătură cu mecanismul orologiului, tot la 28 de zile, globul face o rotire în jurul axei sale, indicând fazele lunii.
3. Casa Darvas

Singurul Muzeu Art Nouveau din România îl găsești pe strada Iosif Vulcan nr. 11. Este una din cele mai frumoase si elegante resedințe de la inceputul secolului XX, un simbol Art Nouveau. La parter găsești sala de primire, o cameră imensă, impersionantă, cu o colectie de suveniruri unicate, pregătite cu drag de diverși artizani. Poți vizita mai multe expoziții temporare: Moda in Belle Epoque, Muzeul Parfumului sau Expoziție de bijuterii Art Nouveau. O să fii impresionat de vitraliile de la uși și ferestre. Aceastea prezintă motive colorate, urmând de asemenea stilul Art Nouveau de culoare, flori, forme feminine. Toate dau o eleganță aparte spațiului.
La etaj te așteaptă alte surprize pe care te las să le descoperi. Fără doar și poate, este una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș.
4. Sinagoga Sion

Cu o acustică şi o arhitectură deosebită, Sinagoga Sion, una dintre clădirile importante ale Oradiei, a fost ridicată în anul 1878 după modelul unei sinagogi din Nurnberg. Numără 1.000 de locuri, are aspect de Renaştere Italiană, cu o turlă mare centrală, acoperită cu o cupolă înălţată, rezemată prin intermediul a patru pandantivi pe patru arce mari.
5. Calea Republicii

Este locul perfect pentru o plimbare. Poți admira frumusețea clădirilor restaurate. Își recomand să nu ratezi fotografiile cu Palatul Moskovits, poate cea mai instagramabilă clădire din oraș.
6. Șirul canonicilor

Vei găsi un coridor boltit, lung de 253 m și susținut de 56 de stâlpi masivi. Felul în care cade lumina printre stâlpi, și senzația de nesfârșit redată de imaginea ansamblului fac din Șirul Canonicilor unul dintre cele mai fotografiate monumente istorice din Oradea.
7. Bazilica romano-catolică

Bazilica Romano-Catolică este situată pe strada Şirul Canonicilor, în interiorul Parcului Complexului Baroc, fiind cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României si între cele mai frumoase bazilici din Europa. A fost construită între 1752-1780. Planul edificiului a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Battista Ricca, chemat în Sfântul Imperiu Roman de împărăteasa Maria Tereza. Împărăteasa a donat bisericii o orgă ce este funcţională şi azi.
8. Palatul Baroc

Este considerat unul dintre cele mai frumoase palate din sud-estul Europei, construit în stil baroc. Un aspect înteresant este faptul că palatul are o sută de camere și 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului, dacă nu cređeți vă provoc să le numărați. A trecut printr-un amplu proces de renovare, urmând ca în toamnă să aibă loc un eveniment de deschidere a întregului imobil, cu toate noile sale funcţiuni.
9. Cetatea Oradea

Pentru o întoarcere în timp, treci pe la Cetatea Oradea. După ce ani întregi a arătat ca o ruină, a fost reabilitată în totalitate cu bani europeni, iar azi te așteaptă să-i descoperi frumusețea. Poți să te bucuri și de o plimbare prin parcul dendrologic, amenjat la baza zidurilor.
10. Turnul Primăriei și Dealul Ciuperca

Vrei să vezi orașul de sus? Ai două opțiuni: Turnul Primăriei sau Dealul Ciuperca. Din Turnul Primăriei ai o vedere panoramică asupra centrului orașului, doar că, în această perioadă, Turnul este închis publicului pentru lucrări de reabilitare. Daar, nu mai e mult și se va deschide. De pe Dealul Ciuperca vezi tot orașul și poți prinde un apus minunat.

Te-am convins? Fă-ți bagajele, și hai, cu drag, la Oradea!
S-ar putea să-ți placă și

INTERVIU Nely Borza, director artistic Magic Garden: „Interesul față de patrimoniul cultural a fost extins către un public nou și diferit”
noiembrie 21, 2022
Casa din Vale, cazarea din Apuseni pe care trebuie să o descoperi
aprilie 6, 2022