România

Păstrăvăria neștiută din inima munților

Pastravaria Soimus

Vrei să evedezi pentru câteva ore și să mănânci un păstrăv bun? Te duc într-un loc de poveste, în inima munților Pădurea Craiului, la Păstrăvăria Șoimuș.

Înconjurată de dealuri înalte, cu peşteri vestite în lume, localitatea bihoreană Roșia ascunde una dintre cele mai frumoase păstrăvării: Păstrăvăria Șoimuș. O găsești la 7 kilometri de satul bihorean, după ce parcugi undeva la 40 de minute de drum forestier. Ce trebuie să știi este că drumul până acolo e unul forestier, fără asfalt, dar nu imposibil de parcurs. Dacă ai o mașină mai înaltă, nu ai nicio problemă. În rest, cu atenție și viteză redusă, ajungi în siguranță la destinație.  

Pastravaria Soimus

Poți alege și varianta parcurgerii distanței pe jos. Lași mașina în parcarea din fața peșterii Farcu, și de acolo o iei la pas. Îți spun sincer, eu nu am încercat această variantă. De fiecare dată am ales să merg cu mașina.

Drumul spre Pastravaria Soimus

Până la destinație ai parte de un peisaj de poveste. Odată ce ai ajuns în fața păstrăvăriei o să-i găsești pe Doru și Adriana, cei care, după o viață trăită la oraș, în urmă cu mai bine de 10 ani au decis să încerce şi altceva și s-au mutat în inima Apusenilor. Au luat-o de la zero și au construit una dintre cele mai faine păstrăvării. Bazinele sunt din piatră, ceea ce oferă o calitate mai bună păstrăvului, care, astfel crește în mediul lui natural.

Pastravaria Soimus

Natură și liniște

Locul ales de cei doi este de-a dreptul minunat. Liniştea este la ea acasă, iar aerul te îmbie să-l tragi adânc în piept. De cum se face primăvară, ciripitul păsărilor este ceasul deşteptător al familiei Cutuş. Ei recunosc că nu le-a fost uşor, dar susţin cu mândrie că a meritat să dea stresul pe liniştea de care au parte în fiecare zi. 

Pastravaria Soimus

Poți servi o porție de păstrăv cu mămăligă, iar din partea casei primești sirop făcut în casă, apă rece și pălincă (țuică). La Păstrăvăria Șoimuș am mâncat unul dintre cei mai buni păstrăvi, și încerc să ajung cel puțin o dată pe an aici. Dacă îți plac preparatele din pește, tot de aici poți cumpăra pate de păstrăv, zacuscă de păstrăv, salată de icre de păstrăv, păstrăv afumat, sau păstrăv viu.

Doru Cutus

Pe lângă păstrăvărie, familia Cutuş şi-a amenajat şi un mic colţ de rai. Este vorba despre un lac, unde zeci de păstrăvi galbeni îşi întorc fericiţi burţile la soare, unde lebede albe sau negre atrag privirile cu eleganţa lor, iar câteva răţuşte colorate înoată pline de mândrie. Din tabloul perfect nu puteau lipsi nici câinii, care sunt adevăraţii stăpâni ai teritoriului. Găinile fac ouă în pădure, iar cotcodăcitul lor se aude departe în pădure.

Pastravaria Soimus

Priveliștea de la păstrăvărie este de poveste. Aerul curat, soarele, pădurea și muntele te poartă într-o atmosferă de calm și relaxare.

Cum ajungi

Cu maşina accesul se face pe E 60 până în Borod, iar apoi pe drumul judeţean 764 D, care trece prin Bratca și Damiș, până la Cantonul Albioara. De aici de duci până la Peștera Farcu. O altă variantă este pe DN 79 până în Beiuş, iar apoi pe DJ 764, prin Remetea, până la Roșia, respectiv Peștera Farcu. Până la peșteră drumul este asfaltat. De acolo mai ai 7 kilometri de drum forestier. Tu alegi cum vrei să-i parcurgi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hai în comunitatea mea

Like-ul tău mă ajută să cresc.


This will close in 15 seconds