City break la Istanbul, singura metropolă de pe două continente
Istanbul, m-ai cucerit! Viața singurei metropole a lumii întinsă pe două continente e fascinantă. Am experimentat trei zile fabuloase, fără nicio urmă de frică, în unul din cele mai frumoase orașe, unde mi-am promis că am să revin în 2023. Și sunt sigură că voi face, curând, cu city break la Istanbul.
Pentru mine soarele a răsărit la Oradea, am trecut pe la Cluj, unde am prins apusul, în drum spre București, de unde am decolat spre Istanbul. A fost fantastic. O singură zi, patru orașe, două țări. N-ai cum să nu iubești călătoriile.
Ca să simți Istanbulul trebuie să te plimbi pe străzi, să bei ceaiul turcesc puternic aromat din paharele lor în formă de lalea, să mănânci într-o piață tradițională de pește, să savurezi cafeaua turcească alături de o bucată de rahat, să te plimbi pe Bosfor și să descoperi locuri mai puțin știute. Un city break la Istanbul poate fi o alegere inspirată în orice anotimp.
Se simte și se trăiește la pas
Este cel mai aglomerat oraș în care am ajuns până acum, dar nu e nimic de speriat dacă îi accepți așa cum sunt și dacă te pui în pielea celor care trăiesc acolo zi de zi. Sunt oameni atât de calzi, atât de ospitalier, mereu cu zâmbetul pe buze.
Dacă faci un exercițiu și îți iei o jumate de oră să te uiți la turci, la viața lor agitată, dar atât de normală pentru ei, ai să-ți dai seama de ce nu au putut fi niciodată cuceriți.
Istanbul este un oraș vechi de 3.000 de ani, departe de ce vezi la știri, de ce citești sau îți poți imagina. Se simte și se trăiește acolo, la pas, prin ochii fiecăruia. Mi-au plăcut multe. De la vibe-ul din aeroport, la ospitalitatea de la hotel, la atenția lor pentru detalii, la forfota de pe străzi, la cultură, mâncare sau plimbarea de pe Bosfor.
Este orașul care m-a uimit cel mai mult în ultimele călătorii, orașul cu cea mai numeroasă populație din Europa, undeva spre 16 milioane de locuitori. E fascinant.
Contrastul între zi și noapte e uriaș. Dacă în miez de noapte, când am ajuns, mi-am zis că viața acestei metropole curge la fel de liniștită ca Bosforul, dimineața am avut cu totul o altă părere. Am avut impresia că am ajuns în mijlocul unui roi de albine.
Nu am ajuns în cele mai cunoscute locuri cum ar fi Hagia Sofia, celebrul Bazar sau Moscheea Albastră, dar am ajuns în alte locuri, mai puțin știute, spectaculoase.
Strada Istiklal
Este una dintre cele mai populare străzi pietonale. Pur și simplu respiră aerul libertății. Este plină de oameni, tineri, turiști, muzicieni de stradă și dansatori. Este locul unde Vestul și Orientul converg.
Bomontiada
O fabrică veche ce a fost transformată într-un centru cultural super cool. Aici poți asculta muzică live, poți bea un pahar de bere, savura din mâncărurile rafinate, dar și să te bucuri de atmosfera creativă.
Centrul Cultural Atatürk
Un centru major de atracție, aducând arta noastră clasică împreună cu publicul său este un concept propriu, este terenul comun unde piese de teatru, expoziții, interviuri și conferințe se întâlnesc cu publicul.
Biserica Saint Benoit
Este o biserică romano-catolică din Istanbul, fondată în 1427 de călugării benedictini din Genova. Se află în cartierul Beyoğlu , pe o terasă în vârful unei scări
Pasajul Atlas
Un pasaj istoric, situat pe strada Istiklal. Clădirea, care a fost construită ca conac de iarnă în 1877, a fuzionat cu blocul de trei etaje din spatele său și a luat forma actuală. Este considerat unul dintre exemplele de succes ale arhitecturii fațadelor și designului interior care s-au dezvoltat în ultima perioadă a Imperioului Otoman. Include Muzeul Cinematografiei din Istanbul deschis de Ministerul Culturii și Turismului în 2021, dar și magazine în secțiunea de trecere.
Plimbare pe Bosfor
Cred că este cea mai populară atracție și un moment memorabil pe care-l poți trăi doar în Istanbul. Nici nu are cum să fie altfel dat fiind faptul că te plimbi între două continente, admire palatele otomane, fortărețele, moscheele, reședințele luxoase, sau căsutele colorate cu pereți scorojiți. Contrastul de pe un mal pe celălalt e uimitor.
Este un moment oportun să te relaxezi, să își asculți gândurile, să dai de mâncare la pescăruși și să te bucuri de jocul cu ei.
Strâmtoarea Bosfor este punctul de întâlnire al Europei cu Asia, un loc magic de întâlnire al Apusului cu Orientul. Ea leagă Marea Neagră cu Marea Marmara. Are o lungime de aproximativ 30 km, cu o lățime maximă de 3 700 m. Adâncimea apei variază între 36 și 124 m.
Plimbare pe străzile Istanbulului
Nu poți pleca din Istanbul fără să te plimbi pe străzi, să te pierzi prin mulțime, să încerci o baklava la colț de stradă sau o mâncare tradițională la colț de stradă.
Unde îți recomand să mănânci?
Restaurantul Haci Abdullah – cea mai bună mâncare tradițională
Restaurantul Divan Fuaye – cel mai bun pește și cel mai bun vin
Restaurantul Kiva Bomonti – cele mai bune deserturi
Unde să te cazezi
Conrad by Hilton, un hotel amplasat în zona Besiktas din İstanbul, cu camera ce au vedere spre Bosfor. Micul dejun este foarte diversificat, iar personalul este foarte amabil
Cum ajungi
Am avut zbor direct cu Turkish Airlines și am plătit aproximativ 200 de euro. Abia aștept următorul city break la Istanbul.