Prin Lume

10 locuri de vizitat în Egipt

Anul trecut am avut primul contact cu țările din Africa. Prima a fost Tunisia și la scurt timp a urmat Egiptul. A fost suficient să mi se deschidă apetitul pentru continentul negru. Egiptul nu este doar despre resorturi all inclusive la Marea Roșie, stat la soare sau scufundări. Egiptul este poveste, are o mulțime de locuri fabuloase, cu o încărcătură istorică de neegalat. Hai să îți arat 10 locuri de vizitat în Egipt.

Vacanța din a fost una dintre cele mai faine, cu experiențe ce mi-au rămas atât de viu întipărite în minte. Am plecat fără așteptări și m-am întors cu senzația că sigur vreau să mă reîntorc.

Zborul a fost cu charter Animawings (partener Christian Tour)

Am zburat din București cu un charter Animawings (partener Christian Tour) , iar după 3 ore am aterizat în Hurghada, locul unde te poți bucura de plaje perfecte și apă limpede, ca de cristal.

Fost sat pescăresc, Hurghada a devenit din 1980 datorită centrului turistic și balnear înființat aici, un reper turistic de prim rang al Egiptului. Orașul este recunoscut pentru vremea mereu caldă, plăcută, pentru activitățile de sporturi nautice, dar și pentru intensa viață de noapte.

Moscheea Al Mina

Prima cazare a fost la hotel “Pyramisa Beach Resort Sahl Hasheesh”, după care a urmat vizitarea moscheei Al Mina, cea mai mare din Hurghada, impresionantă mai ales la ceas de seară. Moscheea El Mina (Moscheea Masjid Mina) este una dintre atracțiile de top din Hurghada, fiind situată în inima orașului Hurghada. Este deschisă pentru vizitatori, zilnic, de la 9.00 la 17.00, cu excepția vremurilor de rugăciune, iar intrarea este gratuită.

În apropiere se află și o piață tradițională, dar și Hurghada Marina, locul unde poți savura în tihnă o cafea sau o bere, unde poți face mici cumpărături sau te poți bucura de un apus superb. A fos primul contact cu viața din Egipt, cea de dincolo de resorturi. Plajele mării Roșii sunt cu nisip fin și apă cristalină, perfecte pentru o baie chiar și în noiembrie.

Moscheea Al Mina
Marea Roșie

Templul de la Karnak

Templul de la Karnak a fost cel mai mare complex religios din lumea antică, acesta întinzâdu-se pe o suprafață de 100 de hectare. Se găsește pe malurile fluviului Nil și este cea mai faimoasă locație arheologică, după piramide. 

Templul de la Karnak

Te vei pierde printre superbele coloane ale templului care sunt o continuă sursă de admirație. Complexul de la Karnak este alcătuit din 4 părți. Cel mai mare și mai faimos din acestea este Templul lui Amun-Ra, acesta fiind singurul accesibil turiștilor. 

Templul lui Hatshepsut

Templul memorial al lui Hatshepsut – din Deir El Bahri este unul dintre cele mai proeminente temple din Egipt. Se află sus, pe malul de vest al râului Nil, în Luxor. Este un templu semi-cioplit în stâncă, acest aspect era neobișnuit pentru vremea aceea. Templul reginei Hatshepsut a devenit o minune inginerească absolută a constructorilor antici, iar acum este considerată una dintre cele mai faimoase structuri ale arhitecturii egiptene antice.

Templul memorial al lui Hatshepsut

Valea Regilor

Valea Regilor este unul dintre cele mai bogate situri arheologice din lume. În timpul celei mai înfloritoare epoci din istoria Egiptului Antic, toți faraonii erau îngropați aici, în morminte adânci, de o extraordinară frumusețe, ornamentate cu imagini închipuind Viața de Apoi. Valea Regilor adăpostește atât de multe morminte, încât egiptologii au de lucru încontinuu de aproape două secole.

Până acum s-au descoperit 63 de morminte, nu toate de faraoni. Cele mai cunoscute sunt cele ale lui Ramses al VI-lea și cel al lui Tutankhamon. Biletul de intrare include vizitarea a trei morminte dintr-o anumită listă. Pentru mormântul lui Tutankhamon, singurul cu mumie, se plătește un bilet separat.

Mormant din Valea Regilor

Coloșii lui Memnon

Următoarea oprire a fost la Coloșii lui Memnon. Cele 2 sculpturi sunt sunt impresionante – au 18 metri înălțime și îl reprezintă pe Faraonul Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egiptul antic cu aproximativ 3.400 de ani în urmă. Statuile gemene îl prezintă pe faraon într-o poziție așezată, cu mâinile pe genunchi și privirea îndreptată spre est, spre râu. Acestea erau de fapt poarta de intrare a templului memorial al lui Amenhotep, o construcție masivă realizată în timpul vieții faraonului, unde era venerat ca un zeu venit pe Pământ. 

Coloșii lui Memnon

Atelierul de alabastru și magazinul de papirus

Turul a inclus și opriri la atelierele unde se realizează, manual, papirus și obiecte din alabastru. Poți achiziționa produse mai deosebite, nu înainte să negociezi, cum se face peste tot în Egipt (chiar și în aeroport). Am avut parte și de mici spectacole oferite de către localnici în timp ce fac o mică demonstrație și își prezintă munca și abilitățile.

Fermecătorul Nil

Croaziera pe Nil, de la Luxor la Assuan, a fost cea mai așteptată experiență. Am trăit clipe unice și am admirat cel mai frumos apus, la bordul navei MS Emilio 5*. A fost o premieră pentru mine. Nilul este o încântare și tot ce am trăit plutind pe apele lui line și albastre e greu de descris. Se simte acolo.

Navei MS Emilio 5*

Viața pe Nil are un ritm aparte. E vorba de liniște, de o întâlnire cu tine, de mult frumos și viață simplă. De cât de puțin ai nevoie ca să fii cu adevărat fericit. De când am urcat pe vas am simțit o conectactare cu energia aparte a Nilului, cu liniștea și frumusețea lui. Descoperi lumea și istoria Egiptului într-un mod cu totul diferit, iar apusul pe Nil este de poveste.

Apus pe Nil

Templul lui Edfu

În Edfu am văzut ce înseamnă cu adevărat viața egiptenilor. E destul de multă sărăcie. A fost locul în care mi-am dat seama ce bucurie să pot trăi în România. Realitatea dincolo de resorturi este cu totul alta. Mulți trăiesc la nivelul de supraviețuire. Își dai seama că într-adevăr ești în Africa.

Edfu

Până la templul lui Edfu am străbătut drumul cu o căruță. Mi-a fost milă de bietul animal și de egiptenii care își vând produsele pe marginea drumului, prin praf. Regulile de circulație par să nu existe. E o lume a haosului, o lume în continuă alergătură, dar cu oameni cu ochi frumoși, chip senin, ce nu uită să zâmbească. Avem ce învăța de la ei. Doar ochi să-i vedem și loc în suflet să ne facem.

Templul lui Horus

Templul lui Horus din Egipt este al doilea ca mărime, după Karnak de la Luxor. A fost construit pe ruinele unui alt templu faraonic, mai vechi, iar pe locul unde se înalță azi templul se crede ca a avut loc lupta dintre zeul Horus și unchiul său, zeul Seth, în care învingător a fost Horus.

Este cel mai bine păstrat templu din Egipt, cel mai probabil datorită faptului că a fost îngropat în nisip, aproape în totalitate, timp de 2.000 de ani.

Templul lui Horus

Templul Kom Ombo

Un alt templul pe care l-am vizitat a fost în localitatea Kom Ombo. Este construit în onoarea a două zeități, Horus și Sobek; fiecare zeu are propria jumătate de templu, iar acestea sunt identice. Templul prezintă un design unic prin faptul că este împărțit în două jumătăți perfect simetrice, fiecare dedicată unui set de zei. În fiecare dintre aceste jumătăți, structurile interioare, precum halele și sanctuarele, sunt de asemenea duplicate. Intrările duble duc la două hale ipostatice conectate, care duc la alte antemee care se termină în cele două sanctuare.

Pachetul standard include cazarea în cabină, 3 mese pe zi (fără băuturi, pentru care recomand plata în lire egiptene, pentru că la bord nu vom găsi cel mai bun curs de schimb), vizitarea orașului Luxor, a templelor de la Edfu și de la Kom Ombo, a obeliscului neterminat și a barajului de la Aswan.

Satul nubienilor

Satul nubienilor a fost locul cel mai drag din Egipt. A fost o excursie opțională, pe care o recomand din tot sufletul. Am să scriu un articol pe larg despre cât de colorat l-am găsit, despre oamenii locului și despre tot ce am trăit acolo. În drumul spre satul Nubienilor am oprit la malul Nilului și ne-am plimbat prin deșertul Sahara. O altă experiență pe care o recomand cu mare drag. De aici, cei care doresc, pot ajunge în satul Nubienilor experimentând plimbarea cu cămila.

Desertul Sahara
Satul Nubienilor

Pe listă a mai fost Obeliscul Neterminat, Barajul de la Aswan și Lacul Nasser. Eu le-am lăsat pentru data viitoare.

După un drum de 9 ore cu autocarul, am revenit în Hurghada, la ,,Baron Palace Sahl Hasheesh”, un resort de 5* cu piscină infinity, piscine încălzite, plajă privată cu șezlonguri, baldachine, ponton și snorkeling, pool bar, latino bar cu muzică live, camere spațioase, cu balcon și cu vedere, parțială sau totală, la mare, personal ospitalier și o mare atenție la detalii.

Baron Palace Sahl Hasheesh
Baron Palace Sahl Hasheesh
Apus in Egipt

Vacanța din Egipt a fost la invitația Christian Tour și Animawings, care oferă pachete charter către această destinație. Mai multe informații găsești aici

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hai în comunitatea mea

Like-ul tău mă ajută să cresc.


This will close in 15 seconds